Kvíz rendszer fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Gazdi László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évek folyamán hatalmas növekedés következett be a hordozható eszközök piacán. Ezt főleg a mára már megfizethető árba ért okostelefonoknak és táblagépeknek köszönhetjük, amelyeknek sikeréhez nagyban hozzájárul a középkategóriás eszközök koronázatlan királya, az Android operációs rendszer. Ezzel párhuzamosan a kereslet is megnőtt az alkalmazásokra. Manapság ért el oda a mobilipar, hogy egy középkategóriás eszköz is rendelkezik megfelelő számításikapacitású hardverrel, utat adva a fejlesztőknek, akik így összetettebb alkalmazásokat, játékokat tudnak készíteni. Egyesek szerint hátrány, mások szerint áldás ez a technológia. Én az utóbbiakhoz tartozom.

Jelen dolgozatomban egy alkalmazás, azon belül is egy kvízjáték fejlesztését végeztem el. A választás azért erre esett, mivel valami olyat szerettem volna készíteni, amit az emberek napi szinten használhatnak. Nem bonyolult, mégis szórakoztató. Szűkebb baráti körben versengésre, iskolában akár oktatásra is használható. Ezen alkalmazással nem célom megreformálni az oktatást, ugyanakkor egyre jobban kezdenek elterjedni az intézményekben is az ilyes fajta számonkérési formák. Képzeljük el, ahogy az oktató otthon összeállítja a kérdéseket a lehetséges válaszokkal, majd másnap a dolgozat ideje alatt ezt kiküldi a diákok mobileszközére. Ők választ adnak, az algoritmus pedig lepontozza a válaszokat azonnal. Az eszközök közötti kommunikációra pedig számos lehetőség áll rendelkezésre.

A dolgozatban egy ehhez hasonló mintaalkalmazást valósítottam meg, ahol a kérdések egy lokális adatbázisban tárolódnak, amely egy szövegfájlból veszi a nyers adatokat hozzá. Így gyorsan és könnyen lehet a meglévő kérdésekhez hozzáadni, vagy éppen törölni közülük. Az eszközök közötti kommunikáció a Bluetooth technológia segítségével valósult meg. A játék során pedig kérdésenként 4 válaszból kell kiválasztani a legjobbnak gondolt, amelyre helyes válasz esetén az alkalmazás pontot is ad a megmaradt idő függvényében.

Összegzésül összefoglaltam a fejlesztés során szerzett tapasztalataimat, valamint leírtam, milyen további fejlesztési lehetőségeket látok még az elkészült rendszerben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.