LED-alapú, moduláris kialakítású „Class A” napszimulátor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Szakdolgozatom az Elektronikus Eszközök Tanszékén fejlesztett napszimulátor berendezés megvilágító egységének fejlesztési, megvalósítási lépéseit mutatja be. A legfontosabb szempont a Nap spektrumának megközelítése, illetve a napszimulátor berendezésekkel szemben támasztott IEC - 60904-9 szabvány Class A minősítésének elérése.

A munkálatokat az Önálló laboratórium című tantárgy keretein belül vizsgált áramkör mérési eredményeire alapoztam. A tesztfázis jelentős része a különböző fényforrások vizsgálatával telt, mely során célom a szabványnak megfelelő hullámhossztartomány arányok elérése volt, a megfelelő kombinációkban alkalmazott fényforrásokkal. A mérésekhez TERALED integráló gömböt és Ocean Optics spektrométert alkalmaztam.

Feladatom második szakaszában kiválasztottam a szabványt kielégítő fényforrásokat, majd azt egy próbapanel tervezésével, megépítésével és tesztelésével folytattam. A vizsgálatot az integráló gömbben végeztem, és a mérési eredményeket egy saját készítésű, MATLAB környezetben írt szimulációs programmal értékeltem ki, amelyet a dolgozat részletesen bemutat.

A harmadik fázisban a mérési és a szimulációs eredmények alapján javaslatot tettem egy Class A típusú, mátrix elrendezésű megvilágító egységre, amelynek fényteljesítménye eléri az 1000 W/m2 értéket, illetve a szabvány által is megkövetelt homogenitást. A panel továbbfejlesztése, a panelra történő vezérlés tervezésével folytatódott, mellyel lehetővé vált az egyes LED típusok különálló működtetése. Dolgozatomat végül a továbbfejlesztés irányával zártam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.