LTE ütemezők vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil telekommunikációs ipar évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. A folyamatos számítástechnikai fejlődés és az egyre növekvő Internetes iparágak miatt a mobiltelefonok tudása, illetve a felhasználók elvárásai is megnövekedtek. A 3GPP éppen ezért folyamatosan fejleszti már meglévő szabványrendszerét és ezzel támogatja egyre nagyobb teljesítményű hálózatok létrejöttét.

A szakdolgozatomban be szeretném mutatni a 3GPP release 8-ban definiált LTE hálózatok működését, külön figyelmet fordítva az ütemezés kérdéskörére. Ez azért lehet érdekes, mert a felhasználók kiszolgálásával kapcsolatos lehetőségeket a 3GPP nem határozta meg egyértelműen.

Ezen rövid bevezető után bemutatom azt a folyamatot, ami az LTE kialakulásához vezetett. Megismerhetjük az LTE szabvány elődeit, azok sajátosságait, működését.

A második részben az LTE sajátosságairól lesz szó. Be fogom mutatni, hogy mik a főbb különbségek az LTE és az elődök között, valamint beszélni fogok az előnyökről és a hátrányokról.

A harmadik fejezetben az LTE rádiós müködéséről lesz szó. Körüljárom a szabvány által alkalmazott közeghozzáférési technológiákat, bemutatom az LTE keretrendszerét és a különböző rétegeit.

Az utolsó fejezetben rátérek az ütemezés kérdésére. Saját szimulációs környezet segítségével megvizsgálom, hogy bizonyos algoritmusok esetén hogyan alakul az átvitel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.