LTE ütemezők vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil adatkommunikációs rendszerek folyamatosan terjednek és fejlődnek, szerte a világon. Ez nem meglepő, hiszen az internetelérés elterjedése, a felhasználók vágya a minél egyszerűbb és minél szélesebb körű kommunikációra folyamatosan hajtja előre a fejlesztések megállíthatatlannak tűnő kerekeit.

Erre a növekvő igényre válaszként fejlesztette ki az elmúlt években a 3GPP az új, immáron negyedik generációs szabványát, melynek elnevezése LTE, vagyis Long Term Evolution. Ez a szabvány, mely valójában több mint 150 szabványból álló szabványcsoport, részletesen leír szinte minden, a működéssel kapcsolatos teendőt, előírást, javaslatot, van azonban néhány kivétel. A piaci verseny elősegítése érdekében ugyanis nem definiáltak mindent.

Az egyik ilyen témakör az ütemezés kérdése. A rádiós interfész ezen alapvető fontosságú részének megvalósítását a gyártókra és az interfészek programozóira bízza. Dolgozatomban, mindamellett, hogy áttekintést nyújtok az LTE rendszerek jellemzőiről, az utóbbi néhány évben az implementálásra alkalmasnak talált algoritmusok közül vizsgálok több mint 10 darabot, ezekből pedig néhányat saját fejlesztésű környezetben szimulálok is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.