LTO médiavagyon kezelő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az informatika fejlődésével számos más területen is robbanásszerű fejlődés következett be. A broadcast stúdiók fejlődése mindig is lépést tartott a technika fejlődésével, így a szalagos kazetták helyét felváltották a memóriakártyák és merevlemezes rögzítők. Az adott eszközökkel nagy mennyiségben tudunk tartalmakat rögzíteni. Míg régen a kazettákról való másolás nehézkes és lassú volt, a fájl alapú rendszerekkel ennek sebessége a többszörösére nőtt. A minőség növekedés nagy részben mennyiségi növekedést hozott magával.

A megnövekedett méretek és hordozhatóság miatt, a rendszerben található médiatartalmak kezelhetősége romlik, hiszen, például egy fájlnév alapján nehezen mondjuk meg, hogy mit is tartalmaz. Az iparban nem új tendencia, hogy az adott fájlok a tartalom szempontjából irrelevánsak. Az anyagkészítés folyamata viszont tartalom alapján történik. Így jutunk el oda, hogy az egyes videó és hangfájlokat tartalmuk szerint kell kezelnünk, de a jelenlegi kódolások az adatokat nem tartalom alapján dolgozzák fel.

Az tartalom megnövekedésére több iparág is megteremtette a saját termékeit melyek az egyes tartalmakat vagyonokként kezelik és ezt nagy mennyiségben rendszerezetten valósítják meg. A médiainformatikában e rendszereket médiavagyon kezelő rendszereknek nevezzük.

A megnövekedett tartalomkezelés problémája nem csak a nagy stúdióban jelent problémát, számos kisebb stúdió is küszködik hasonló problémákkal. A piacon számos robusztus rendszert kínálnak a gyártók, viszont ezek nehezen alkalmazhatóak és megfizethetőek egy kisebb stúdió által. Szakdolgozatom céljául egy kisebb médiavagyon kezelő rendszer fejlesztését tűztem ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.