LabVIEW-val vezérelt mobil kommunikációs eszköz tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Marosy Gábor Elemér
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A GSM alapú mobilkommunikáció 1992-es debütálása óta eltelt közel húsz év alatt a technológia rendkívül kinőtte magát. Mára általánosan kijelenthető a világ fejlett országaiban, hogy a GSM területi lefedettség gyakorlatilag 100%-os (eltekintve az olyan gyéren/egyáltalán nem lakott területektől mint például Szibéria, Ausztrália sivatagos területei, vagy éppen Alaszka ill. Grönland). Hazánkban ez az érték 2008-ban érte el a 99%-ot, mely most is aktuális. Ezzel egyidejűleg a kezdetektől folyamatosan nőtt az előfizetések száma, igazi robbanás azonban 2000-ben indult meg, s mára elértük, hogy több SIM kártya van forgalomban, mint az ország népességének száma. Gyakorlatilag mindenki rendelkezik legalább egy olyan eszközzel, mellyel a GSM alapú kommunikáció megvalósítható.

Ugyanakkor a nem túl távoli jövőben (2020-ig) egyes becslések szerint akár 40 millió SIM kártya is forgalomba kerülhet itthon, hála az ún. M2M megoldásoknak.

A szakdolgozat célja mobil kommunikációs eszköz tervezése és megvalósítása, mely képes a GSM hálózatokon való működésre. A félév során végighaladok a teljes tervezési folyamaton, mely magába foglalja a hardver tervezést – kapcsolás és nyomtatott áramkör – valamint a szükséges szoftver megalkotását is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.