Labda pattogtató eszköz tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A nem-sima rendszerek viselkedésének vizsgálata egy széles körben vizsgált kutatási terület, különösen az ütközés modellezésére való tekintettel. Eme szakdolgozatban ez utóbbi gyakorlatban történő vizsgálatára teszek kísérletet.

Egy labda pattogtató eszköz tervezése olyan feladat, mely szakértelmet igényel több területen, például mechanikai, illetve elektronikai tervezésben, dinamikai leírásban vagy éppen az irányításelméletben. Ilyen szokatlanul átfogó problémák esetében olyan mérnökökre van szükség, akik nem csak kompetensek mindezen területeken, hanem képesek átlátni a rendszert és belelátni annak részleteibe. A mechatronikai szemlélet, illetve megközelítés már a tervezési folyamat elejétől a rendszer végső viselkedését tartja szem előtt, hogy az elkészült eszköz viselkedése stabil, gyors és hibamentes legyen.

Ebben a szakdolgozatban e szemléletmód alkalmazására adok egy példát. A saját labda pattogtató gépemet egy már működő szerkezet vizsgálatával építettem, igyekezve szem előtt tartani az építési feladatok könnyű megvalósíthatóságát. A vezérlő egység egy Raspberry Pi, amely a kapott labda pozíció adatok alapján irányítja a szervomotorokat. Egy különleges eleme a rendszernek a labda helyzetének érzékelési módja, melyet négy mikrofon alkalmazásával értem el, a pozíciót a pattanás érzékelésének időkülönbségéből számolva.

Az elkészült gép képes a labdát 15 másodpercen keresztül, aktívan a levegőben tartani, ami egy lenyűgöző eredmény a tervezési feladat bonyolultságát figyelembe véve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.