Labdarúgás adatbázisokon alapuló sport analitika

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A foci a világ egyik legkedveltebb játéka. Egy egész üzletág épült rá kezdve a közvetítési jogoktól a játékosok adásvételéig. Mivel egy csapat felfogható üzleti vállalkozásként is a tulajdonosok és támogatók szemszögéből, nem véletlen, hogy a legmodernebb módszerekkel próbálják támogatni és javítani a csapatok teljesítményét. Így egyre nagyobb szerepet kap az informatika és az adatalapú teljesítménymérés és döntéstámogatás a stratégia kialakításban.

Dolgozatomban egy az interneten fellelhető labdarúgással kapcsolatos adatbázist vizsgálok, amely, mint digitális jegyzőkönyvként szolgál egy-egy mérkőzésről. Egy rövid irodalmi áttekintés után bemutatom a futballelemzés jelenlegi helyzetét, illetve megvizsgálom a technikákat és az alkalmazott szofvereket. A rendelkezésemre álló adathalmazból különböző előfeldolgozási és adat transzformációs módszerekkel elkészítek egy predikcióra alkamlas adathalmazt. Emellett bemutatom egy adott mérkőzés vizualizációs lehetőségeit.

Elvégeztem az előállított adathalmaz részletes elemzését, továbbá különböző gépi tanulási eljárások segítségével (Döntési fa, Szupport Vektor Gép, Neurális Hálózat stb.) az első félidő eredményéből előre jelzem a mérkőzés végeredményét (A csapat nyert; döntetlen; B csapat nyert).

A fejlesztett algoritmusok teljesítőképességét valós adatokon végeztem, ami bizonyítja, hogy a mérkőzés kimenetele a félidő statisztikáiból akár 83.72 %-ban megjósolható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.