Lab-on-a-disc technológia fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sántha Hunor
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomatervezés során végzett munkám célja a témában korábban dolgozó hallgatók által készített centrifugális mikrofluidikai eszközök továbbfejlesztése. Munkámat szakmai irodalmazással, valamint a korábbi hallgatók munkájának áttekintésével alapoztam meg.

Első feladatom ebben az ETT Szenzor labor munkámhoz szükséges eszközeivel és módszereivel való megismerkedés volt. Ezek a CO2 –lézer; a 3D nyomtató kezelése; kontaktszög mérés; tervezés CorelDRAW alatt; a hordozó elkészítése; nagysebességű kamera; beépített centrifuga. Ezt a mérésekhez szükséges marhavér beszerzése és kezelése követte. A mérőelrendezés felállítása után megvizsgáltam a hordozó egyes folyadékterjedést befolyásoló paramétereit, optimalizáltam a kísérletekhez használt kamerát és próbaméréseket végeztem.

A diplomamunkám másik jól elkülöníthető feladata egy programozható centrifugáló állomás elkészítése volt. A felhasznált eszközök egy része a BME ETT Szenzor laborból állt rendelkezésemre, másik részét magam szereztem be.

Bár a mikrofluidika még nem gyakorolt forradalmian nagy hatást a tudományra, a benne rejlő számtalan alkalmazási lehetőség sok áttörő eredményhez vezethet.

A lab-on-a-disc koncepció olyan könnyen kezelhető, olcsó és önálló Point of Care diagnosztikai eszközöket kínálhat a jövőben, amelyek nem csak a fejlődő országok általános egészségügyi ellátását javíthatják jelentősen, hanem a fejlett országok intenzív és sürgősségi ellátását is. Ezért is bír kiemelt jelentőséggel ezen eszközök fejlesztése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.