Labview mérőplatform létrehozása összetett laboratóriumi vizsgálatok vezérlésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Ernő
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjainkban a laboratóriumi vizsgálatok alapvető eszközeinek számítanak az elektronikus mérő és beavatkozó műszerek. Ezek összehangolt vezérlését, az adatok gyűjtését, feldolgozását és tárolását célszerű és kényelmes egyetlen számítógépes felületről, egy úgynevezett virtuális műszerrel elvégezni. Erre a célra kiválóan használható a LabVIEW (Laboratory Virtual Instrumentation Engineering Workbench), a National Instruments virtuális műszer fejlesztőkörnyezete.

Diplomamunkám célja a General Electric Hungary Zrt. világítástechnikával foglalkozó üzletágának budapesti telephelyén található innovációs laboratóriumban elvégezhető fénycsövek optikai vizsgálatával foglalkozó mérések vezérlése, a mérési eredmények kiértékelése és meghatározott formátumú mentése, ezáltal az innovációs laborban végzett munka megkönnyítése, egyszerűsítése.

Dolgozatomban először röviden bemutatom a LabVIEW főbb jellemzőit, és a fejlesztőkörnyezet részeit. Ezután összefoglalom a világítástechnika alapfogalmait és bemutatom a fénycsövek és a LED ek működésének fizikai alapjait és főbb vizsgált jellemzőiket. Dolgozatom második felében bemutatom a diplomatervezés során használt mérési elrendezést, a használt műszereket, az általam fejlesztett mérőplatform virtuális műszert és néhány mérési eredményt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.