Labview-alapú mérési környezet autóipari vezérlőegységek virtuális műszerezéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjaink közép és felső kategóriás autóiban nem hat újdonság varázsával az automata sebességváltó, mely bizonyos helyzetekben nagyban megkönnyíti a vezető dolgát, továbbá a fogyasztásra és a káros anyag kibocsátásra is jótékony hatással van. Ilyen automata sebességváltó vezérlő áramkörök (TCU – Transmission Control Unit) tervezésével és gyártásával foglalkozik a Bosch GS-TC üzletága.

A Budapesti Fejlesztési központban hardver-, és szoftverfejlesztés egyaránt folyik. A Bosch a vezérlő elektronika hardverét, az elektrohidraulikus aktuátorokat (a váltómű vezérlése elektrohidraulikus mágnesszelepekkel történik) és egy low-level működtető, és diagnosztikai szoftvert biztosít. A TCU magasszintű programja vevő specifikus. Egy Audi vagy egy BMW váltója teljesen más stratégiával vált sebességet.

A GS-TC-n belül a hardver funkciók tesztelése a vezérlő programot megkerülve, az úgynevezett download rutinokon keresztül történik, melyek CAN-en keresztül hozzáférhető interfészt valósítanak meg a hardver perifériákat vezérlő függvények számára.

Feladatom egy teszt rendszer létrehozása volt, mely a megfelelő autentikációs lépések után képes meghívni a rutin teszt funkcióit. Ilyen például az áramok beállítása a mágnesszelepeken vagy a TCU AD átalakítójának olvasása.

A teszt program megírásához ideálisnak bizonyult a National Instruments Labview fejlesztőkörnyezete. Munkámat a CAN, majd a tesztelésnél használatos UDS (Unified Diagnostic Services) protokollok megismerésével kezdtem, majd következett az UDS implementálása, mely a program vázát adja. Erre a vázra már könnyű építeni, így az általam készített alkalmazás gond nélkül bővíthető a továbbiakban is.

Jelenleg egy általános hardver tesztelési funkciókat ellátó download rutin kezelését tudja a program. A megvalósított funkciók: a TCU-ba integrált hőmérsékletszenzorok értékének lekérdezése, a mágnesszelepek high side-jainak bekapcsolása, watchdog deaktiválás, mágnesszelepek áramainak beállítása és az ehhez tartozó áramkompenzációs funkció aktiválása.

Terveim között szerepel további két download rutin implementálása, melyekkel TCU EEPROM-ja és a flash memória férhető hozzá

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.