Lakásautomatizálás Texas Instruments MSP430 mikrokontroller segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mai rohanó világunkban, egyre több és több dolgot szeretnénk csinálni, sokszor párhuzamosan, de időnk nincs több. Huszonnégy óra, ugyanúgy huszonnégy óra, mint tíz, húsz vagy harminc éve. Másrészről, a processzorok és mikrokontrollerek manapság egyre több és több műveletet képesek végrehajtani, ugyanannyi idő alatt. A beágyazott rendszerekkel, a vezérlők ezen tulajdonságait tudjuk kihasználni, így némiképp kompenzálva, a számunkra hiányzó időt.

Véleményem szerint, ezek a rendszerek nem azért vannak, hogy az emberi munkát helyettesítsék vagy, hogy mindent megcsináljanak helyettünk, hanem, hogy segítsék a napi életvitelünket, hogy hétköznapokon hatékonyabban tudjunk dolgozni, a hétvégeken, pedig több időnk legyen a családra, barátokra és a hobbinkra.

Ezek az érzések, de mi a helyzet az anyagiakkal. Minden eszköz, mely beágyazott rendszert tartalmaz, extra költséggel jár, de egy jól megtervezett rendszerrel, csökkenthetők a rendszeres kiadások, és meg is térülhet a befektetés. Mindennek fényében, a szakdolgozatom témája, egy lakásautomatizálási rendszer alapjainak elkészítése, mely hozzájárul az elektromos áramfogyasztás csökkentéséhez, az égve felejtett lámpák automatikus lekapcsolásával, vagy az önműködő sötétítőkkel, melyek hűvösen tartják a házat a meleg nyári napokon, és így a klíma üzemeltetési költségeit is alacsonyabban tartja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.