Lakásautomatizálási rendszer fejlesztése OSGi platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 21. század eddig egyértelműen a számítástechnikáról illetve a világhálóról szólt. Az informatikai rendszerek egyre nagyobb teret hódítottak olyan területeken is, ahol korábban nem voltak jelen, mint például a mobiltelefonok vagy a személyautók. A jövőben feltehetően a lakásautomatizálási rendszerek is széleskörűvé válnak. A piacon egyre több integrált automatizálási rendszer jelenik meg, amelyek képesek az egész lakást vezérelni, ellentétben a korábbi megoldásokkal. A lehetőségeket meglátva döntöttem úgy a Multip Kft-vel közösen, hogy saját rendszer fejlesztésébe kezdünk, amelynek a HAM (Home AutoMation) nevet adtuk.

A HAM egy otthoni környezetbe szánt alkalmazás. A rendszer több részből tevődik össze: egy távolról vezérelhető eszközökből álló lakás, néhány vezérlő számítógép, egy vezérlő alkalmazás és néhány illesztő eszköz, amelyek az analóg áramkörök számítógépek általi vezérlését teszik lehetővé. A HAM célja, hogy a különböző részek közötti kapcsolatot megteremtse, amelyek akár több számítógépen is el lehetnek osztva. A HAM egy alaprendszerből és tetszőleges számú modulból áll. Az alaprendszer feladata, hogy biztosítsa a modulok közötti aszinkron kommunikációt, és a modulok beállításait kezelje. A modulok az alaprendszerhez akár hálózaton keresztül is csatlakozhatnak, a kapcsolódás módja számukra rejtett. Az üzenetváltásokat általában a rendszerben keletkező események váltják ki. A modulok feladata, hogy a rendszer valamely funkcióját ellássák, beleértve bizonyos eszközök vezérlését is.

A lakásautomatizálás mindig magával vonja a felhasználói interakciót, amire valós időben kell reagálni. A rendszernek többféle felhasználói felülettel kell rendelkeznie. Először is lehetővé kell tennie, hogy a felhasználó a különböző modulokat beállíthassa. A másik fontos követelmény, hogy a lakás eszközeinek az állapotát meg tudja jeleníteni, és lehetőséget teremtsen a beavatkozásra is. A beállítás és a felügyelet történhet akár távolról is, a világhálón keresztül.

A diplomaterv a teljes rendszer felépítését illetve néhány implementációs részletet mutat be. Az implementáció teljes mértékben platformfüggetlen, kizárólag nyílt forráskódú Java és Enterprise Java technológiákra épít.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.