Lakó és apartman épületek villamos hálózatának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Ha valaki egyedül álmodik, az csak egy álom. Ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete. (Friedensreich Hundertwasser)

A fenti idézet remekül visszaadja mindazt, amit különféle szakági tervezők napi szinten átélnek: egy új épület létrejötte nem csupán a magas szintű szaktudásra, hanem a szakágak közötti akadálymentes kommunikációra, hatékony együttműködésre is épít. Ekkor viszont nem csupán egy új épület születik, hanem egy álom válik valósággá, mely sokak számára az otthon, a munkahely vagy éppen a kikapcsolódás fogalmával válik eggyé.

Diplomatervem témaválasztásánál több szempont is a tervezendő épülethez vezetett. Alapképzéses tanulmányaim során is már az erősáramú szakterületek világa vonzott, azonban igazán csak a mesterképzés alatt körvonalazódott, hogy a villamos tervezés az a szakterület, ami a leginkább magával ragad, felkelti érdeklődésemet, és folyamatosan próbára teszi kreativitásomat. Magyarországon és Németországban is dolgoztam tervezőirodákban, ahol számos projektben részt vettem és ezek által rengeteg szaktudásra és gyakorlati ismeretekre is szert tettem. Első célom tehát egyfajta megkoronázása eddigi munkáimnak, egy nagyobb projekt keretein belül szeretném bemutatni tervezési ismereteimet.

A villamosság mellett számos más terület érdekel, ezek közül is kiemelkednek a művészetek és az építészet. A diplomaterv keretein belül tervezendő épület eredeti terveit Basa Péter és Fernezelyi Gergely építészek készítették 2009-ben. Álmuk egy különleges épület volt, rengeteg zöld felülettel, egyfajta liánerdő. A sors tragédiája, hogy az épület egyik megálmodója, Basa Péter, 2009 decemberében fiatalon elhunyt. Halála után az épület tervei számtalanszor számtalan ok miatt módosításra kerültek, így eltűnt a „Zöldhomlokzatos Ház” koncepciója. Az épület már nem az eredeti tervek alapján fog elkészülni: diplomatervemben is már egy letisztult épületet mutatok be, melyben a növények által keltett játékosság helyett a precíz formák, a kiegyensúlyozottság és a harmónia dominál.

A tervezés folyamatát egy mérnökirodai környezetbe ágyazom, így szeretném bemutatni az egyes tervezési lépéseket, vagyis hogyan jut el egy projekt a kiindulási adatszolgáltatásoktól egészen a bírálati, majd a kiviteli tervekig. Minden egyes tervezési egységnél megnevezem és röviden ismertetem a hivatkozott szabványokat, bemutatom a tervezés lépéseit, valamint esetenként kitekintést is nyújtok alternatív megoldásokra is. Szeretném gyakorlati praktikákkal is kiegészíteni a munkát, igyekszem kivitelezői és szerelői szemmel is tekinteni a készülő tervekre.

Nagy épületkomplexumról lévén szó, kulcskérdés az itt tartózkodó emberek biztonsága. Kiemelt figyelemmel bírnak tehát az érintésvédelmi számítások, éppúgy, mint a villámvédelem vagy a túlfeszültségvédelem, de a menekülési utak vagy a megfelelő tartalékvilágítás megtervezése éppúgy kiemelt fontosságú.

Bár úgy gondolhatnánk, hogy egy villamos hálózat megtervezése rutinfeladat (pl. erőátviteli kábelek kiválasztása, elosztók megtervezése, fővezetékterv, stb.), a mérnöki gyakorlat azonban mindig tartogat kihívásokkal teli helyzeteket.

A dolgozat során pedig rámutatok arra is, mi történik, ha a szabványokon és a funkcionalitáson túl a művészet és az esztétikum is teret nyer, vagyis hogy tervezzük meg és méretezzük az épület világítását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.