Lakóépület épületvillamossági tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban az egyre gyorsabban fejlődő technológia az élet minden területét, így az otthonunkat is egyre fejlettebb és komplexebb funkcionalitással ruházza fel. Ezen lehetőségeket az épületek automatizálási rendszerekkel történő felszerelésével lehet elérni. Ezek a berendezések az épületek szinte teljes irányítására lehetőséget biztosítanak a már széleskörűen elterjedt világítás vezérlésétől, a hőmérséklet-szabályozáson át az egyedi igényeknek megfelelően illesztett berendezések irányításáig.

Korunk egyre nagyobb energiaigénye miatt az épületek rendszereinek energiatakarékos üzemeltetése mellett egyre gyakoribb ez épület felszerelése különféle megújuló energiákon alapuló energiaforrásokkal, csökkentve az épület külső forrásokból beszerzett energiaszükségleteit, így enyhítve környezetet érő terhet is.

Az épületben lakók biztonsága és az előzőleg felsorolt jelentős anyagi beruházást jelentő rendszerek védelme érdekében célszerű az építményeket védelmi berendezésekkel is ellátni, amelyek csökkenthetik, illetve megelőzhetik az épületet érő külső és belső hatásokból keletkező károkból, többek között például a betörések vagy tűzesetek miatti káreseményekből következő veszteségeket.

Dolgozatomban ezért szeretném bemutatni, hogy a kor jelenlegi technikai szintjén milyen lehetőségek vannak egy családi ház villamos hálózatának elkészítésekor az épületvillamossági, megújuló energiaforrási, automatizálási és védelmi rendszereinek tekintetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.