Lakóépület légtechnikai rendszerének vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szakdolgozatomat a Gamma Digital Kft-nél végeztem.

A feladatom egy lakás fűtésére, szellőztetésére valamint hűtésére szolgáló rendszer (HVAC) vezérlésének elkészítése volt. A téma megvalósítása során álmennyezetbe építhető fűtésre és hűtésre szolgáló eszközöket alkalmaztam, melyek használata során elengedhetetlen azok működésének, valamint szerelési és beüzemelési feltételeinek ismerete.

A rendszerben alkalmazott eszközökhöz készített villamos terv valamint P&I séma is a feladatom volt, melyben megismerhettem a villamos tervezés jelöléseivel, valamint a benne használt eszközökkel és az EPLAN P8 tervező szoftverrel is.

A rendszert egy Siemens PLC vezérli, melyre létradiagramban készítettem programot, valamint egy Simatic KPT 400 Bacis Mono operátori panellel lehet paramétereket adni a rendszernek. A vezérlő programot, valamint a vezérlő panel applikációt a TIA Portal megfelelő moduljával készítettem el.

A tervezést és programozást követően az üzembe helyezés még nem valósult meg, azonban a beüzemelés tervezett menetét ismertettem.

A feladatom során a gépészeti terv alapján megterveztem egy lakóépületbe szerelt HVAC- rendszer technológia sémáját, elkészítettem a villamos tervet, valamint az üzemeltetéshez szükséges programot és dokumentációt. Mindeközben betekintést nyerhettem egy komplett tervezés folyamatába, és a Siemens TIA Portal, valamint az EPLAN P8 programok használatába.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.