Lakóépület villámvédelmi tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatomban a villámvédelmi tervezés menetének, és a vonatkozó jogszabályok, aktuális szabványok megismerése, továbbá egy választott lakóépület villámvédelmi rendszerének megtervezése volt a célom.

Munkám első részében felvázolom a veszélyforrást és az általa kiváltott tipikus károkat.

Ezt követően a villámvédelmi rendszer felépítését mutatom be, melyben megemlítem azokat a berendezéseket, elveket, amik segítségével hatékony védelmet lehet elérni a villámcsapás okozta károk elkerülésére.

A villámvédelmi tervezés menetének ismertetésében, az aktuális,

MSZ EN 62305-ös szabvány alapján vázolom azokat a lépéseket, amik végrehajtásával megfelelő védelem kialakítása lehetséges. Kitérek az egyes védelmi elemek tervezésének sajátosságaira, elvégzendő számítások bemutatására.

Az MSZ EN 62305-ös szabvány előírásait követve, önálló tervezési munka keretében elvégzem egy lakóépület villámvédelmi rendszerének kidolgozását,

Horváth Gábor, a Széchenyi István Egyetem építőmérnök hallgatójának tervei alapján készült családi házra. A tervezés során a szabvány alkalmazhatóságát, precízségét vizsgáltam, és összevetettem a régi, MSZ 274-es szabvánnyal.

A szakdolgozat lezárásaként értékeltem a végzett munkát, és megfogalmaztam észrevételeimet az MSZ EN 62305-ös szabvány alkalmazhatóságára vonatkozóan, kiemelve annak előnyeit és hiányosságait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.