Lakóépületek energiaellátása megújuló energiaforrásokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Manapság rengeteg helyről lehet hallani a megújuló energiaforrásokról, egy házfelújítás tervezésénél az interneten sok reklámot vehetünk észre ezzel kapcsolatban. Szakdolgozatomban meg fogom vizsgálni a lakóépületeken alkalmazható technológiákat és azoknak rentábilis használhatóságát igyekszem igazolni.

A dokumentum elején a teljesség igénye nélkül összefoglalom a különböző megújuló energiaforrásokról az alapvető tudnivalókat, illetve azok alkalmazhatóságát. A megújuló energiaforrásokat, főként a napenergiát alkalmazó berendezések maximális hatékonyságának eléréséhez fontos az éghajlati viszonyokat is megvizsgálni, hogy azokat figyelembe véve optimális elhelyezést (tájolás, dőlésszög) lehessen meghatározni, illetve a teljesítményüket méretezni. Ezt követően az európai uniós szabályozásokra térek ki.

A szakdolgozatom lényegi része egy konkrét, már megvalósult családi házon végzett mérések részletezése, és az azokból számított egyéb adatok és eredmények alapján a megújuló energiaforrásokat alkalmazó berendezések létjogosultságának igazolása. A mérési eredmények alapján a házról készült energetikai tanúsítványt is bemutatom, ezen felül ún. szcenárióvizsgálatot hajtok végre több energetikai megvalósításra. Jelenleg az egyre növekvő támogatások mellett is komoly beruházást jelent egy napelemes, napkollektoros, vagy hőszivattyús rendszer telepítése. Ennek okán számolom ki a ház fogyasztási adatai alapján néhány beruházás megtérülését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.