Lakóépületek energiaellátása megújuló energiaforrásokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Napjaink egyik alapvető problémájává egyre inkább az energiafogyasztás válik, hiszen a nem megújuló energiaforrások évről évre csökkenek, ezzel szemben a felhasználásukra a kereslet növekszik. Megoldást a zöldtechnológia alkalmazása és az energiahatékonyság növelése jelentheti. Az ehhez társuló műszaki technológia rohamos ütemben fejlődik, így ezzel a nemzeteknek is lépést kell tartaniuk, mert az egymás közti versenyképességük meghatározó elemévé vált.

A környező államokhoz hasonlóan Magyarország is törekszik a megújuló energiaforrások alkalmazására. Az erre alapozott technológiák egy részét mutatom be diplomatervem első részében. Kitérek a tipikus épületfajtákra hazánkban, és azok energiafelhasználási tendenciáira, mivel az energiaigényünk jelentős részét az épületek ellátására fordítjuk. Konkrét épület típusok villamosenergia-ellátását megvizsgálva bemutatom miként növelhető az energiahatékonyság és hogyan valósítható meg egy-egy beruházási terv, a környezeti adottságok és felhasználható energiaforrások figyelembe vételével.

Több szoftver is készült a beruházások elősegítésére és a döntéshozatal megkönnyítésére. Ezek a megadott paraméterek alapján megmutatják egy-egy épület energetikai besorolását, annak javítását a meglévő technikákkal, vagy éppen a megvalósítás költségeit. Munkám során egy hasonló alapszintű program fejlesztését is megvalósítom, mely a napelemes rendszer alkalmazásának előnyeit és hátrányait bemutatva segít a felhasználónak a választásban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.