Lakóház villámvédelmének és épületautomatizálásának megtervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Jelenkorunk egyik legfontosabb kihívása egy fenntartható civilizáció létrehozása. Alapja, hogy figyelembe vesszük és tiszteletben tartjuk a környezetünket, világunkat, melyben élünk. Az emberiség megbolygatta a bolygó klímáját és károsította környezetét technológiai fejlődésének köszönhetően. Életvitelünk káros mellékhatásainak csökkentésében fontos, hogy a már meglévő eszközeink energiahatékonyságát fokozzuk és elterjesszük a társadalomban a tudatos energiafelhasználás módszereit. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a megújuló energiaforrásokat és az energiahatékonyságot szolgáló korszerű építészeti megoldásokat minél szélesebb körben felhasználjuk mindennapi életünk során.

2012 szeptemberében Madridban megrendezésre került a Solar Decathlon Europe verseny azzal a célkitűzéssel, hogy egy lehetséges alternatívát mutasson korunk energiahatékonysági, technológiai kihívásaira.

A diplomamunkám során a magyar csapat által delegált versenyházat ismertetem, az Odoo házat. Részletesen bemutatom az épületautomatizálási rendszert, az épületben alkalmazott túlfeszültség korlátozó eszközöket, később pedig ismertetem a számításba vett villámvédelemi eljárást.

Először bemutatom a versenyt, azt követően áttekintést adok a tervezés során figyelembe vett innovatív fejlesztésekről és komfort igényekről. Majd részletesen tárgyalom az épületautomatizálás KNX, OPC és DALI rendszerének tervezését, kivitelezését. A továbbiakban betekintést nyújtok az épület rendszerében rejlő fejlesztési lehetőségekre is. Végül leírásra kerülnek az erősáramú oldalon alkalmazott túlfeszültség korlátozások, illetve 62305 szabvány szerinti villámvédelemi számolás. Mellékletben pedig megtalálhatók az érintésvédelmi mérési dokumentációk is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.