Lakossági energiafogyasztás és napelemes energiatermelés egyidejűségének növelése energiatároló alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A legtöbb megújuló energiát hasznosító termelőegység (szélerőművek, napelemek) rendszer-integrációjának nehézségét részben az energiaforrások sztochasztikus rendelkezésre állása adja. Bár e probléma a napelemek esetén valamivel kisebb mértékben jelentkezik, azok jellemző telepítése (háztartási méretű kiserőművek) miatt a fogyasztás és a termelés alacsony egyidejűséget mutat.

A napelemes rendszer termelésének vizsgálatát érdemes negyedórás felbontásban vizsgálni, mivel egy idősoros fogyasztó energiafelhasználásának mérése szintén negyedóránként történik. Azért, hogy egy állandó módszert találjunk a termelés és a fogyasztás egyidejűségének vizsgálatára, célszerű a profilos fogyasztók esetén is az energiafelhasználást negyedórás bontásban megadni. A napelemes rendszer termelési és lakossági felhasználó fogyasztási adatainak matematikai vizsgálata is lehetséges, mely eredményeként többek között empirikus sűrűség- és eloszlásfüggvényeket kapunk, melyek elméleti sűrűség- és eloszlásfüggvényekkel közelíthetők.

A termelési és fogyasztási értékekből származó görbék segítségével az egyes évszakok termelésre és fogyasztásra gyakorolt hatása is vizsgálható, egymással összehasonlítható. A problémát a termelés és fogyasztás kismértékű egyidejűsége okozza. Ha a kialakított rendszerben többlettermelés lép fel, akkor a többletenergia vagy a közcélú hálózatba kerül visszatáplálásra, vagy energiatároló berendezésben kerül eltárolásra.

Egy energiatároló berendezés rendszerbe integrálásával a hálózatból felvett energia mennyisége és egyenlőtlensége valamilyen szinten csökkenthető, ezáltal a termelés és fogyasztás egyidejűsége növelhető, hozzájárulva a virtuális szigetüzem megvalósításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.