Lakossági jelzálog hitelezési folyamat megvalósítása IBM Business Process Manager és SPARK technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A lakossági jelzálog hitelezés fontos részét képezi a bankok által nyújtott szolgáltatásoknak. Azonban rengeteg információgyűjtésen, ellenőrzésen és felülvizsgálaton kell átesnie egy ilyen hiteligénylésnek, mire az folyósításra kerül. Befogadás, adatellenőrzés, elbírálás és szerződéskötés, csak hogy néhányat említsek. Minden ilyen fázishoz tartoznak úgynevezett task-ok – feladatok, melyeket a bank dolgozóinak kell elvégezniük. Mivel a folyamat bonyolult és szerteágazó, valamint több különböző részlegen is átmegy, így gyorsabbá és hatékonyabbá tétele elengedhetetlen. Erre nyújt megoldást egy folyamat motorban történő implementáció.

Szakdolgozatom keretében a banki ügyintézőket támogató folyamatmodellt és a hozzá tartozó webes űrlapokat kellett megvalósítanom. A dolgozat tartalmazza az előzetes kutatást, a használt technológiák leírását, valamint a feladat részletes megvalósításának menetét.

A feladat megvalósításának első részeként, megismerkedtem a Business Process Management terminológiáival, módszereivel, és az IBM Business Process Manager, azon belül különösképp az IBM Process Designer eszközzel. Ezek segítségével megterveztem, majd implementáltam a lakossági jelzálog hitelezés részfeladatokra bontott folyamatmodelljét és az azt működtető logikát.

A második részben létrehoztam a folyamathoz tartozó webes űrlapokat, melyekkel a felhasználó interakcióba lép, segítségükkel az egyes részfeladatok elvégezhetők, valamint a szükséges adatok megadhatók, illetve módosíthatók. Ennek megvalósításához tanulmányoztam az úgynevezett web coach-okat és a SPARK technológiát, aminek segítségével ezek a coach-ok elkészíthetők.

Végezetül pedig teszteltem a rendszer működését.

Miközben a szakdolgozatomat készítettem, rengeteg hasznos tapasztalatra és tudásra tettem szert, mind a folyamat modellezés, mind az üzleti folyamatok terén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.