Látható fény alapú beltéri helymeghatározás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban egyre fontosabb a környezetvédelem, így az energiatakarékosság is. Az új környezetbarát LED világítás nagyobb teret enged a látható fény alapú kommunikációs technológiáknak. Mivel a hagyományos lakosság által is elérhető GPS rendszerek pontossága korlátozott, ezen páratlan lehetőséget felhasználva diplomatervemben egy LED alapú beltéri helymeghatározó rendszert valósítottam meg.

A navigáció megvalósításához az Android platformot használtam fel egy okostelefon segítségével. Végigtekintettem a szükséges elméleti hátteret és lehetőségeket arra, hogy a telefon kameráján keresztül miképpen lehetséges egy pulzáló fényű LED fényforrás frekvenciájának meghatározása.

A zavartalan működéshez meghatároztam a telefon szükséges paramétereit, hatékony feldolgozási algoritmusokat fejlesztettem ki és a megfelelő hardvert is megépítettem. A kamera által készített képekhez fejlesztett feldolgozási módszerek implementálását Matlabos vizsgálatot követően végeztem el. A felhasznált hardvert külön ismertetem.

Végül egy fizikailag is megépített demonstrációval meggyőződtem a rendszer helyes működéséről és értékeltem a kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.