Lego Mindstorm NXT és okostelefon alapú, forgatható kamera rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat célja, hogy bemutassa a Lego NXT és android okostelefon alapokra épülő forgatható kamerarendszer tervezését, felépítését és megvalósításának részleteit. A rendszerben a kamerák szerepét két okostelefon tölti be, ezek forgatását Lego NXT robotok végzik. A közvetített videókat egy számítógép fogadja, és a követendő objektumra jobb rálátással rendelkező kép kiválasztása után – ami szintén a telefonok által elküldött információ alapján történik – azt projektoron megjeleníti.

A dolgozat első fejezetei a feladat elemzésével, majd a megvalósításhoz felhasznált eszközök és technológiák ismertetésével foglalkoznak. Ide tartozik a Lego robot Bluetooth-on keresztüli vezérelhetősége, a videók WiFi-n történő stream-elése, és ezek fogadása a PC oldalon. Ezt a szakaszt követi a rendszer elkészítendő komponenseinek pontos definiálása, majd az ezek közti kommunikációs csatornák, illetve a két fő rész kapcsolódási pontjainak meghatározása. A rendszer főbb feladatai a Lego robot irányítása, a két videó közül a megfelelőbb kép kiválasztásához szükséges segédinformáció átvitele a számítógépre, valamint a PC oldali stream váltás. Ezt követően a rendszer elemeinek lehetséges megvalósítási alternatívái kerülnek felsorolásra és kiértékelésre, amit az elkészített komponensek részletes ismertetése, továbbá azok belső működésének leírása követ. A fejezetek aprólékosan taglalják a fejlesztés során felmerült problémákat, a talált illetve kidolgozott megoldási lehetőségeket, azok hátrányait és előnyeit, valamint a választott módszerek implementációját. Emellett bemutatom a megvalósított rendszerelemek funkcióit, illetve ezek használatát.

A dolgozat lezárásaként értékelem a kész projektet, illetve felvázolok néhány további fejlesztési, bővítési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.