Lego járműlánc irányítása távolságmérések alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mindennapjainkra nagy hatást gyakorolnak az autók és különböző járművek. A teherszállítástól kezdve az utazáson át, vagy akár csak a vezetés kedvéért naponta milliók, de lehet, hogy több százmillióan közlekednek különféle járművekkel, közutakon. Mivel ezeket jórész emberek irányítják, így elkerülhetetlenek a balesetek. Az autóipari óriások eddig is kiemelt figyelmet fordítottak fejlesztéseik során a baleseti kockázatok csökkentésére. Saját modelljeiket újabb és újabb, a biztonságot növelő technológiákkal szerelték fel, de még mindig nem érzik tökéletesnek azt. Megindították tehát az emberi tényezőt kiváltó automatikák kifejlesztését. A Feladat bonyolult és összetett, rengeteg mérnökórát igényelt eddig is és még legalább ennyire szükség is van a cél elérése érdekében.

Szakdolgozatom során bemutatom az automatizált járművekben rejlő lehetőségeket, annak előnyeit hátrányait, valamint a teljes automatizálásig vezető lépéseket. Ezek után megvizsgálom a járműláncok kialakításának lehetőségeit, megválaszolásra váró kérdéseit, és megoldásait egy gyakorlati példán keresztül. Dolgozatom betekintést ad a felhasznált eszközök működésébe, mind hardver, mind szoftver oldalról.

A felhasznált egyégek Lego NXT 2.0 típusú robotok, melyeket széles körben használnak oktatási célokra, így a tanszéken is elérhető. A szoftveres hátteret a National Instruments által fejlesztett LabVIEW program adja, mely az iparban is széleskörben használt, sokoldalú fejlesztőkörnyezet. A robotok többféle szenzorral elérhetőek, ezek közül ultrahangos távolságérzékelőket és fényerőség érzékelőket használtam fel.

Az elkészült és dokumentált alkotás teljesíti a dolgozat elején megszabott feladatokat. Képes sávkövetést és bonyolultabb sávváltási műveletet vezényelni több robotból álló konvoj esetén is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.