Lego robot vezérlése agyhullámok segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az agy-számítógép-csatolók (Brain Computer Interface) olyan eszközök, melyek segítségével az emberi agy és egy számítógép vagy valamilyen egyéb mesterséges eszköz között teremthetünk közvetlen kapcsolatot. Ezek az eszközök elsősorban orvosi felhasználásra készültek, ám manapság már egyre szélesebb rétegek számára elérhetőek az ilyen készülékek, melyekkel különböző eszközöket irányíthatunk. Ezek az eszközök igen összetettek, hiszen komplex, sokszor ismeretlen forrásból származó jeleket kell elemezni és értelmezni. Szintén nehezíti ezeket a fejlesztéseket, hogy az emberi agy működéséről még mindig csak szerény mennyiségű információ áll rendelkezésünkre. Ugyanakkor fontos, hogy a BCI –ok ne okozzanak kárt az emberi szervezetben ,kifejezetten az agyban.

Ma már kaphatóak elérhető áron olyan készülékek, amelyek orvosi pontosságú adatokat képesek szolgáltatni az agyi tevékenységekről, ugyanakkor nemcsak orvosi és kutatási célokra használhatóak. Míg korábban például egy EEG mérő eszköz helyhez kötött és nagy méretű volt, ma léteznek fejhallgató méretűek is.

Jelen dolgozat tárgya, hogy megvizsgálja, a már kereskedelmi forgalomban is kapható ilyen eszközöknek milyen felhasználási lehetőségeik vannak. Ehhez kiválasztottam egyet a termékek közül, majd azt felhasználtam egy mintaalkalmazás elkészítéséhez. A mintaalkalmazásban egy Lego Mindstorms NXT robotkészletből összeállított robotot használtam fel, mint irányítandó külső eszközt. Megvizsgáltam milyen módon lehet felhasználni a BCI eszközből nyert adatokat, majd egy választott módszer szerint képeztem utasításokat a robot számára.

Célom, hogy bemutassam ezen eszközök lehetőségeit, előremutatva, hogy néhány évtized múlva milyen, ma még elképzelhetetlen feladatokra alkalmazhatjuk őket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.