Légpárnás jármű fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kálmán Viktor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Jelen Diplomaterv célja egy olyan kisméretű légpárnás járműplatform fejlesztése és megépítése, mely alkalmas számítógép vezérelt irányítási feladatok elvégzése mellett autonóm pályakövetésre is.

A járműplatform megépítése magában foglalja egy stabil tulajdonságú modell test elkészítését, a ventilátoregységek helyeinek megválasztását, továbbá a ventilátormotorok mikroprocesszoros vezérlőelektronikájának hardver és szoftver egységének kialakítását.

Irodalomkutatás során megismerkedtem a légpárnás járművek típusaival, stabilitási és irányítási tulajdonságait befolyásoló paramétereivel, a jármű helyzetének meghatározásához szükséges szenzorrendszerekkel.

Dolgozatomban részletesen leírom az általam tervezett légpárnás modell alakját, méreteit és ezek megválasztásának okait. Bemutatom hajtóműveit, vezérlését biztosító elektronikáját, és programját, számítógéppel való kommunikációját, a szenzorok adatainak feldolgozását és a szabályozási algoritmusát. Végül tapasztalataimat és a továbbfejlesztési lehetőségeket ismertetem.

Munkám során átfogó képet kaptam egy rendszer megtervezésének követelményeiről, megépítésének és tesztelésének tapasztalatai hozzásegítettek a mérnöki gondolkodás elsajátításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.