Légzsákvezérlő egység tesztelésének automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Németh Krisztián
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatomban egy autóipari cég egy munkafolyamatának automatizálását valósítottam meg: légzsákvezérlő egységek tesztelését gyorsítottam az általam elkészített szoftverrel.

A dolgozatban az olvasó először megismerheti a légzsákok teszteléshez használt hardver és szoftverkörnyezetet. Az eredeti munkafolyamatban egy Word dokumentumban található adatok alapján egy tesztprogramot kell beállítani, rendkívül bonyolultan és időigényesen: sok száz cellányi szöveget kell egyenként átmásolni, esetenként az adatokat kézzel átalakítva vagy a hibákat manuálisan kijavítva.

A folyamat hiányosságait feltárva javaslatokat tettem a javítási lehetőségekre és terveztem egy szoftvert, ami ezeket kihasználva jelentősen lecsökkenti a tesztelésre szánt időt. Bemutatom a főbb tervezési döntéseket, valamint ezek okait. Ezt követi a program implementálásának leírása, majd az elkészült munka tesztelésének bemutatása, illetve értékelése.

A program C#-ban készül, egy a Microsoft Office automatizálását segítő környezettel, a Visual Studio Tools for Office-szal. A szoftver beépül a Word felületébe, így nem foglal extra helyet a képernyőn. Képes értelmezni a teszteket leíró Word dokumentumokat, és ez alapján konfigurációs fájlokat létrehozni a tesztet végző segédprogramhoz. Egy varázsló segítségével végigvezeti a felhasználót a folyamaton, folyamatosan kiértékelve a kapott eredményeket. A feladat végeztével Excel táblázatba is kiexportálja az eredményeket.

A jelenlegi verzió forráskódja kb. 30 000 sor hosszú. A programot már élesben is használják: segítségével a korábbi két nap helyett immár maximum két óráig tart egy tesztelési ciklus.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.