Lehívási rendelések esedékesség számításának optimalizálása SAP Supply Network Collaboration környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Beluzsár János
Elektronikai Technológia Tanszék

Az SNC (Supply Network Collaboration – Ellátási Hálózat Együttműködés – továbbiakban SNC) feladata a logisztika alapjain felépült új modern logisztikai irányzat az ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management – SCM) több tényezőt magába foglaló hálózatának fenntartása, koordinálása és ellenőrzése. Az SNC átlátható felületével segít könnyen kezelhetővé és karbantarthatóvá tenni a különféle műveleteket, és a hozzájuk kapcsolódó dokumentumokat: megrendelések, utánpótlás rendelések, lehívási rendelések, szállítási avizók és különböző szállítólevelek.

Feladataim közé tartozott az SAP Supply Network Collaboration rendszer működésének tanulmányozása, különös tekintettel a lehívási rendelések kezeléséhez kapcsolódó funkciókra. A megvalósítása során részletesen megvizsgáltam a lehívási rendelések esedékesség számítását végző algoritmust. Ennek alapját a testreszabási lehetőségek jelentik, amik befolyásolják a lehívási rendelésekhez és a szállítási avizókhoz kapcsolódó információk kezelését az algoritmus során.

A jelenlegi implementáció bonyolultságát a forráskódban szétszórtan elhelyezkedő metódusok adják, míg teljesítményét tekintve nem túl hatékony adatbázis használat jellemzi az esedékes mennyiségek számítása folyamán.

Megoldásom során kétféle módszerrel próbáltam kiküszöbölni az említett nehézségeket. Egyik lehetőségként egy ABAP Reportot készítettem, ami főként a metódusok szétszórtságának csökkentésére koncentrál. További előnye az alacsony számú adatbázis lekérdezés használat. A másik megoldásom ABAP Core Data Services technológiára épül, ami jelentős újításokkal bír adatbázis kezelés területen.

Összegezve a tapasztalatokat és eredményeket, a fejlesztés bonyolultságát tekintve nem volt jelentős eltérés a két megoldásban. Karbantarthatóságát és teljesítményét tekintve mindkét eredmény jelentős előrelépésnek számít a jelenlegi implementációval összevetve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.