Lepárló berendezés megjelenítő rendszerének frissítése

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen diploma dolgozat témája egy, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén megtalálható lepárló berendezés irányítását végző megjelenítő bizonyos részének frissítése. A berendezés irányítását a SIMTATIC WinCC program végzi, amely rendelkezik egy HMI kezelő felülettel és megjelenítővel. A vezérlést végző projekt és az ehhez tartozó megjelenítő egy másik diplomaterv keretein belül készült el WinCC 6.0.3-as verziójára és Window XP-re, amelynek frissítése időszerűvé vált.

A diplomaterv témáját képező lepárló berendezés több fejlesztésen is átesett, mire a megjelenítő frissítése szükségessé vált: az eredeti rendszer több mint húsz évvel ezelőtt készült el, és analóg szabályozó áramkörökkel, relés vezérlőkkel működött. A különböző áramkörök az idő elteltével azonban elkezdtek meghibásodni, amely működésbeli problémákat okozott. A rendszer ezt követően egy igen korszerű fejlesztésen esett át, amelynek keretein belül az analóg szabályozók és relék feladatait PLC-k vették át, továbbá az eredetileg használt vezénylőtábla szerepét az újonnan bevezetett HMI vette át. Ezzel a rendszer az iparban előszeretettel alkalmazott, korszerű vezérléssel lett ellátva, amely kiváló példaként szolgál a hallgatók számára. A rendszer ezen fejlesztése Pintér László és Pfender István munkájának nyomán készült el, amely diplomamunkákra jelen dolgozatban is támaszkodtam.

Jelen diplomaterv központi feladata a megjelenítőhöz tartozó úgynevezett demonstrációs ábra frissítése. A demonstrációs ábra a lepárló berendezés valamennyi fontosabb elemét hivatott szemléletesen ábrázolni. A frissítés célja az eredetileg sematikus ábra átalakítása oly módon, hogy az a korszerű, ipari berendezések esetében is alkalmazott igényeknek megfelelően, modernebb és esztétikusabb módon ábrázolja a lepárló berendezést. A demonstrációs ábra frissítésén kívül a megjelenítő egyéb, kisebb bővítéseken, átalakításokon is átesett, amelyek a dolgozatban részletesebb bemutatásra kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.