Léptetőmotoros mérésvezérlő rendszer modernizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ress Sándor László
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Félvezető gyártástechnikában a jelenlegi felhasználói igény megköveteli, hogy olyan minősítési eljárások kerüljenek kidolgozásra, ami automatizálható, gyorsan elvégezhető, roncsolás mentes és relatíve alacsony költségű.

Ilyen minősítési eljárásokkal ismerkedhettem meg szakdolgozatom készítése során az SV és SPV eljárásokban, valamint ezeknek a gyakorlati megvalósításával egy teljes rendszer fejlesztése közben. Fejlesztés során betekintést nyerhettem egy ilyen rendszer komplexitásába hardware és szoftver részről egyaránt. Részleteiben foglalkoztam a mérő rendszer léptetőmotoros meghajtásával, ennek a mikrokontroller alapú vezérlésével és készítettem egy felhasználói környezetet, ami kényelmes felhasználást biztosít.

A szoftver tartalmaz egy színtérkép készítő algoritmust, ami az SV és SPV eljárások eredményeit tartalmazza vizuálisan reprezentatív formában. A keretrendszer bővíthetőségét külső library importálását lehetővé tevő algoritmussal oldottam meg.

Dolgozatom első két fejezetében röviden tárgyalom a mérési eljárások elméletét és jelentőségét, valamint a léptetőmotorok működési elvét. Következő fejezetben részletesen bemutatom a felhasznált eszközöket, és azok funkcióját a rendszerben. A felhasználói felület tervezésekor részleteiben tárgyalom a fejlesztői döntések okát, a felmerülő problémákat és azok megoldásait. Végül pedig felvetek néhány software és hardware fejlesztői lehetőséget, amik támpontként szolgálhatnak a későbbi fejlesztések során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.