Lexikai erőforrások automatikus építése

OData támogatás
Konzulens:
Ács Judit
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a számítógépek térhódításának köszönhetően életünk minden területén használjuk őket. Különösképpen a hordozható, gyorsan hozzáférhető eszközök miatt fontos lenne, hogy a kommunikációban is jól használhatók legyenek.

A legtöbb téren ma már jól működő rendszerek állnak rendelkezésre, de a beszéd és a számítógépes nyelvészet terén a legtöbb technológia jócskán elmarad az emberi normákhoz képest. Egy átlag ember könnyen alkot mondatokat, könnyen fordít egyik nyelvről a másikra, és könnyen fel tudja ismerni a mondatok struktúráját, de egy számítógépnek nem triviális megtalálni szavak közt a kapcsolatokat.

Egy ilyen, szavak közti kapcsolatokat leíró rendszer a wordnet, amely jelentéseket tartalmaz, amelyekhez több szó tartozik. Ilyen wordnet például a Princeton WordNet, valamint az Open Multilungual Wordnet. A szakdolgozat célja megvizsgálni ezen adatbázisok bővítését automatizált eszközökkel, szótárak alapján, valamint a bővítés eredményeinek értékelése. A kiértékelést, valamint a bővítést három nyelven vizsgáljuk meg alaposabban, de végeredmény statisztikákat több, mint ötven nyelvre látunk majd.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.