Lézeres abláció számítógépes szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozatban a lézeres abláció kerül bemutatásra Comsol szimulációs programmal modellezve.

Ehhez először bemutatom a lézerek működésének elméleti hátterét és a lézeres megmunkálás különböző módszereit, valamint a lézeres abláció fizikai hátterét.

Elkészítek egy modellt, ami az ETT tanszéken található frekvenciaháromszorozott, UV Nd:YAG szilárdtest lézer hatását szimulálja egy FR4-es, üvegszál erősítésű epoxi lemezre laminált réz rétegre.

A modell validálásához mintákat készítek, amelyekre a vizsgált lézer különböző paraméter beállításai mellett zsákfuratokat készítek, majd lemérem annak eredményeit. Ezeket az eredményeket hasonlítom össze a szimuláció eredményeivel, koncentrálva a zsákfuratok mélységére és átmérőjére. Amennyiben ezek az eredmények megfelelő hibahatáron belül vannak egymáshoz képest, a paraméterek megváltoztatásával újra lefuttatom a szimulációt a kész modellre, majd újabb minták készítésével ellenőrzöm annak helyességét.

A modell természetesen a lézer működési tartományának csak egy bizonyos intervallumára lehet érvényes a lézerparaméterek egymástól való függésének nagyfokú nemlinearitása miatt.

A modell lényege, hogy a jövőben gyakorlati minták készítése nélkül is meg lehessen állapítani elegendő biztonsággal, hogy az adott paraméter beállítások mellett, milyen eredményt hozna a megmunkálás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.