Lézeres távolságmérő érzékelő integrálása autóipari fejlesztőkörnyezetbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Dolgozatom keretében egy UTM-30LX típusú lézeres távolságmérő szenzor szoftver interfészét alakítottam ki egy Matlab alapú szoftver prototípus fejlesztő és egy autóipari fejlesztő keretrendszerben (ADTF). Mindkét fejlesztőrendszer funkciófejlesztésre használt, jelen esetben az ultrahangos SVA (Side View Assist) funkció prototípus fejlesztésére és validálására.

Az SVA egy nagy sebességre tervezett funkció, mely járművek detektálására szolgál a holttérben, elősegítve az ütközés elkerülését hang és fény alapú figyelmeztető jelzésekkel veszélyes szituációkban. Ez a funkció egyedül a jármű sarkainál elhelyezett ultrahangos szenzorok jelei alapján működik. A funkciónak minden környezeti körülmény között működnie kell egy meghatározott álpozitív - álnegatív detektálási arány alatt.

Hogy az álpozitív – álnegatív arányt megbecsülhessük, a fejlesztési fázis során további szenzorokat alkalmazunk referencia szenzorként. Az SVA fejlesztéshez egy kamera és egy UTM-30LX lézer szenzort alkalmaznak. Mindkét szenzor szinkronizálva működik az ultrahangos mérőrendszerrel és a mért jeleik együtt kerülnek elmentésre.

A feladatom egy lézeres mérőegység integrálása volt az ADTF és a Matlab alapú fejlesztő keretrendszerekbe. Ehhez meg kellett ismernem az UTM-30LX lézer szenzor szoftver interfészét és kibővíteni a tudásomat a TCP/IP kommunikációs protokoll működésével kapcsolatban. A szoftver fejlesztés során a C/C++ és a Matlab programozói tudásomra kellett hagyatkoznom, illetve tovább fejlesztenem. A szoftver fejlesztéshez Matlab, Microsoft Visual Studio és ADTF környezeteket használtam.

Ki kellett dolgoznom egy módszert a lézer szenzor elhelyezésére és az elmentett adat feldolgozására álnegatív - álpozitív szempontból. Ehhez az ultrahangos és a lézer szenzor látóterét kellett felhasználnom a jármű geometriájával együtt.

Végül az első rendszer-teszt és kültéri mérések szervezése következett az átfogó rendszer teljesítmény vizsgálathoz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.