Licencmenedzsment szoftver készítése Oracle és Microsoft licencek kezeléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vállalatok egyre több licencelendő szoftvert használnak az üzleti folyamataik támogatására. A licencek megvásárolása a vállalatok kiadásainak nem elhanyagolható részét képezik. Egyre fontosabbnak tartják a licencelés felülvizsgálatát, de általában nincs belső erőforrás a helyes és legkedvezőbb licencelés kialakítására. A licencgazdálkodás legfontosabb három fogalma a licenc állomány, a licencfelhasználás és a kettő különbségéből előálló licencanalízis. Külső hozzáértő cégeket bíznak meg a felméréssel és tanácsadással. A felmérés eladhatóságát növeli, ha a projekt végtermékeként a megbízó cég megkapja a felmérés eredményét egy alkalmazásban összefoglalva.

A szakdolgozat ismerteti a Microsoft licencelési módszertanokat. Bemutatja a Microsoft szervertermékek, és desktop alkalmazások licencelésének módját. Kitér a licencelési kivételeket képező alkalmazásokra. Kifejti a számítógépes clusterek, és a virtualizáció hatását a licencelésre. Áttekintő ábrákon keresztül mutatja be a licencfelhasználás kiszámításának módját.

Bemutatja a napjainkban használt Oracle licencelési módszereket, a NUP és CPU alapú licencelést. A szakdolgozatban szerepelnek az Oracle licencelési minimumok, és az Oracle adatbázis-kezelők telepítésének kitételei. Ismerteti a virtualizáció hatását az Oracle licencelésre.

A szakdolgozat részletezi licencgazdálkodást segítő Silverlight alkalmazás szerkezetét. Külön bemutatásra kerülnek az alkalmazás egyes rétegei, és maga az alkalmazás által használt objektummodell. Az alkalmazás funkcionalitása menüpontonként kerül bemutatásra. Az alkalmazás a megjelenített tartalmon gazdag szűrési lehetőségeket biztosít, ezáltal a nagyobb adathalmazok is kezelhetőek maradnak. A dolgozat tartalmazza a licencfelhasználást meghatározó algoritmusok állapotgépes és szöveges leírását.

A dolgozat a forráskód részleteken túl bemutatja a Silverlight alkalmazás főbb komponenseinek implementációs irányelveit: a felület MVVM tervezési minta szerinti megvalósítását, és a Command mintára épülő eseménykezelési architektúra működését. A megvalósítás fejezet továbbá tartalmazza az alkalmazás főbb komponenseiről készített képernyőképeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.