Licencnyilvántartó alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Pálfy Miklós Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az idő haladásával a mérnökök egyre inkább támaszkodnak szoftveres segítségre, hogy a folyamatokat felgyorsítsák és precízebb munkavégzést érjenek el. Ezen szoftverek használatához szükséges egy engedély, egy licenc, ami a megállapodás alapján nyitja meg az alkalmazás lehetőségeit a felhasználó előtt.

A licencmenedzsment rendszerek létrejöttét több tényező is segítette. A vállalatok egyrészt a kiadások minimalizálására törekednek, fontos hogy minél nagyobb legyen a licencek kihasználtsága, mivel tétlenül felesleges költségeket teremtenek a cégnek. Másrészt nagyszámú licencnél lényeges pont a nyomon követhetőség is, főleg ha valamilyen fizikai eszközhöz (pl. USB dongle) van kapcsolva az adott engedély.

A menedzsment rendszer tervezésekor számos szempontot meg kell vizsgálni, mint pl. a vállalat által használt licenctípusok vagy a fizikai környezet, és ezekhez alkalmazkodva kell törekedni az ideális megvalósításhoz. Egy olyan cégnél, amely jórészt USB-s kulcsokat bérel és ezeket fizikailag különböző helyeken raktározza, nem egyértelmű a probléma megoldása. Az alkalmazottak számára mindenképp érdemes egy interfészt biztosítani, ez lehet mondjuk egy weboldal, ahol látják, az egyes licencek tárolási helyét, így megspórolva az elkerülhető keresgélést. Az automatizálás szintén fontos kérdés, mivel az emberi tényezőből származó hibák kiszűrése, a műveletek gyorsítása jobb szoftvert eredményez. A biztonsági rések eltüntetése ugyancsak a feladathoz tartozik, az illetéktelen személyek távoltartása hardvertől és szoftvertől egyaránt a megrendelő érdekeit szolgálja.

A két félév munkája során a cél egy potenciális alkalmazás implementálása, a fent említett szituációk eredményes kezelése, és a közben felmerülő nehézségek hatékony áthidalása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.