Liferay portálrendszer skálázhatóságának vizsgálata számítási felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Berényi Zsolt
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a webes megjelenés a legtöbb cég számára kritikus, és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. Ennek legfontosabb céleszköze a vállalati portálrendszerek, amelyek a legtöbb tipikusan felmerülő felhasználási területre beépített megoldást kínálnak, valamint modulárisan bővíthetőek. Infrastruktúrális oldalról a számítási felhő terjed rohamosan, aminek a segítségével egy távoli szolgáltatótól lehet bérelni az erőforrásokat, így nem szükséges saját eszközökkel rendelkezni.

Általános probléma azonban, hogy a látogatottság növekedésével már egy kisebb vállalat is átlépi azt a terhelést, amit egyetlen gép ki tud szolgálni. Egy darabig megoldás a szolgáltatások szétbontása, valamint a vertikális skálázás, azonban ezeknél robusztusabb megoldásra van szükség. A számítási felhő hiába ad korlátlan erőforrást, ha a webportál működése nincs elosztva.

Diplomamunkám témája a Liferay portálrendszer eloszthatóságának a vizsgálata a tipikus használati esetekre, valamint ennek a felhőbe való telepítése. Ennek kapcsán megvizsgálom annak a lehetőségét, hogyan oldható meg az, hogy egy ilyen telepített rendszer a terhelés növekedésével erőforrásokat tudjon bevonni, a csökkenésével pedig elengedni emberi beavatkozás nélkül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.