Linked Open Data jelentősége

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A World Wide Web egy olyan globális információs teret hozott létre, amely összekapcsolt dokumentumokból áll. Ahogy a web egyre jobban összefonódik a mindennapi életünkkel, egyre nagyobb az igény, hogy azonnal hozzáférjünk a nyers adatokhoz is, amelyek nem állnak rendelkezésre a Weben vagy hipertextes dokumentumokban. Az összekapcsolt adatok (Linked Data) elve új közzétételi paradigmát kínál, ami az adatokra vonatkozik és nem a dokumentumokra. A Web ezen nyílt kritériumokon alapuló kiterjesztésével az adatok válhatnak a web elsődleges lakóivá (Web of Data).

Az adatok ilyen összekapcsolása egy új módszert kínál az adatok újbóli felhasználásának, összekapcsolásának és megosztásának egyszerűsítésére. Az ontológiák (a kapcsolt adatok adatmodellje) a hivatkozott adatok emeléséhez nyújtanak segítséget. Az utóbbi időben a Szemantikus Weben és számos ontológiai adattárban közzétett nagy mennyiségű adat keletkezett és vált elérhetővé. Sajnos az ontológiák növekedése működési problémákat is okoz, mivel köztük függőségek vannak, ami azt jelenti, hogy az ontológia újrahasznosítja és kiterjeszt más ontológiákat, az ontológia újrahasznosítása vagy szerkesztése hatással lehet az addig függő ontológiákra. Ezért hátráltatja hatékony újrafelhasználhatóságukat.

Ebben a diplomatervben a Linked Open Data (LOD) akadémiai és technikai jellegű ismertetését adom meg, mint módszertant az adatok leírásának javítására, és kifejezetten az újrafelhasználás egyszerűsítésére. A bemutatást az alapfogalmak és definíciók (például az RDF, a Linked Data, a Linked Open Data, a Semantic Web és a SPARQL) meghatározásával kezdem. Ismertetem továbbá a Linked Data alapelveit, a legjobb gyakorlatokat és eszközöket, amelyek rendelkezésre állnak a LOD konvertálására, nyílt adatokból történő létrehozására, az URI-k és szókészletek kiválasztására, erőforrások meghatározására és jellemzésére, adatforrások megkeresésére az erőforrás leírásában és az interneten valamint az adatkészletek összekapcsolására szolgáló technikákra. Bemutatom továbbá az alapfogalmak és problémák demonstrálására általam megtervezett és megvalósított környezetet, felhasználási eseteket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.