Linux konténerek menedzselése felhő környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A virtualizáció fogalma sokkal régebbi mint azt gondolhatnánk. Valamikor az 1960-as években kezdődött, de napjainkban is az egyik legérdekesebb és sokak által kutatott témák egyike. Ez a diplomamunka az egyik legújabb idevágó technológiához, a konténer-alapú virtualizációhoz kötődik.

A kapcsolódó technológiai bevezető után egy teljes értékű OpenStack rendszer telepítésének leírása következik. A telepített rendszer nem a megszokott, mivel a konfigurációja a Docker hypervisor plugint használja, ami egy jóval kisebb overheaddel járó virtualizációt biztosít az alapértelmezetthez képest. A rákövetkező fejezetek a telepített rendszer kipróbálását részletezik, majd a rendszer által szolgáltatott funkciók vizsgálata következik.

Ezután a Docker registry kerül a középpontba, és részletezésre kerül a hozzá tartozó terminológia. A registry-hez kapcsolódó pull és push folyamatok leírása után, egy új image kézbesítési mechanizmus kerül bemutatásra, ami a Torrent technológiát használja. Ezt követi a felvázolt módszer implementálásának részletezése, a hozzá kapcsolódó teszt környezetet beleértve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.