Locsolórendszer megvalósítás LoRaWAN hálózatban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dolgozatom célja egy locsolórendszer kiépítéséhez kapcsolódó vezérlés megvalósítása, melyben a szórófejek működését relé szabályozza. A kívánt működés eléréséhez szükséges adatokat a talajnedvesség szenzor, illetve már megírt alkalmazás, az OpenWeather biztosítja. A kétirányú kommunikáció biztosításához kellett megtalálnom azokat a módszereket, melyek az adott körülmények között a leghatékonyabbak.

A digitális technológia rövid áttekintése után dolgozatom első felében a LoRa kommunikációval és a hálózat felépítésével foglalkozom. Bemutatom a LoRa eszközök különböző típusait és azok beállítási paramétereit.

Feladatként a LoRa „A” osztályú eszközzel való megvalósítást kaptam, melynél a válasz üzenet az adat kinyerés után történhet. Az „A” osztályú eszközt egy Arduino UNOval és egy LoRa kommunikációra alkalmas modullal alakítottam ki. Az adatok begyűjtésére többféle hálózati szervert alkalmaztam, mint például a The Things Network (TTN) és a Loriot. Az adatok feldolgozást és a vezérlést biztosító alkalmazások közül a Node-Reddel való megvalósítást választottam. Az alkalmazási oldal és a hálózati szerver között kétféle kommunikációt próbáltam ki (WebSocket, TTN kompatibilis megoldás).

A feladat során megvalósítottam az alkalmazott eszköz sikeres csatlakozását a hálózati szerverhez a LoRa kommunikáció segítségével. Az alkalmazás szerver pedig megjeleníti az adatok, valamint sikeresen vezérli az eszközt.

Külön fejezetben foglalkozom a TTN hálózat működésével, mivel jól dokumentált formában elérhető a hálózat belső része.

A szakdolgozatom végén a két legjelentősebb alacsony energia igényű és nagy hatótávolságú hálózat, az NB-IoT és a LoRaWAN jelenlegi és jövőbeni fejlődését és lehetőségeit vizsgáltam, személyes tapasztalataimmal kiegészítve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.