Logaritmikus gamma függvények vizsgálata nagy dinamikatartományú képtartalom rögzítése és utófeldolgozása céljára

OData támogatás
Konzulens:
Mócsai Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A hagyományos LDR (kis dinamikatartományú) kamerák csak az ember által észlelt világ töredékét képesek rögzíteni. Így a videotechnikában egyre nagyobb az igény a HDR (nagy dinamikatartományú) tartalmak készítésére. Professzionális forgatás esetén a cél a minél több információ eljuttatása a forgatás helyszínéről az utófeldolgozáshoz, hogy a vágás során az alkotó a lehető legnagyobb szabadsággal és legjobb minőségben tudjon dolgozni.

A HDR tartalom viszont hatalmas adatmennyiséget jelent, és a feldolgozásához óriási kapacitásra van szükség. Valamint a mai rendszerek, megjelenítők 8-10-es bitmélységet képesek kezelni. Így ezek kisebb bitmélységen és ezáltal kisebb helyen való tárolására és a meglévő rendszerekkel való kompatibilitás érdekében alkották meg a logaritmikus gamma karakterisztikákat. Ezek a karakterisztikák alternatívát nyújtanak a hagyományos gamma korrekció mellett a nyers HDR tartalom 8-10 biten történő kvantálására.

A szakdolgozatom témája a logaritmikus gamma függvények vizsgálata HDR tartalom rögzítése és utófeldolgozása céljára. Feladatom megvizsgálni a gyakorlatban alkalmazott karakterisztikák használata milyen minőségromlást okoz a tartalom tárolása és utófeldolgozása során a nyersen feldolgozott tartalomhoz képest.

A dolgozat összefoglalja az ehhez szükséges elméleti ismereteket, kezdve a HDR tartalom és tartalom készítés ismertetésével. Majd bemutatom a hagyományos gamma korrekciós és a modern logaritmikus gamma kvantálási karakterisztikákat. Ezt követően szemléltetem az vizsgálathoz használt utófeldolgozási lépéseket. Bemutatom az eredmények számításához használt objektív minőségmetrikákat és az általam kidolgozott MATLAB tesztkörnyezetet. Végül pedig a tesztkörnyezet használatával kapott eredményeket hasonlítom össze és elemzem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.