Lokáció alapú közösségi hálózati rendszer kliensének kifejlesztése Maemo platformra

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobiltelefonok elmúlt években bekövetkezett gyors fejlődése során lehetőség nyílt érdekes új alkalmazások készítésére. Két fontos példája ennek a helyfüggő szolgáltatások, valamint a közösségi háló alapú rendszerek. Az előbbiek a telefonban található pozicionáló mechanizmusra építve igazítják viselkedésüket a térbeli helyzetükhöz. Az utóbbiak eredetileg csak web böngészőn keresztül voltak elérhetőek, de mára szinte minden okostelefonon megtalálhatóak az ismertebb közösségi hálók kliens alkalmazásai. A közösségi hálók célja, hogy a felhasználók egymással online módon lépjenek kapcsolatba és kommunikáljanak. Az elmúlt néhány évben több ilyen rendszerhez helyfüggő szolgáltatásokat is bevezettek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén fejlesztett COPI (Context of Personal Interest) rendszer szintén egyesíti e két koncepciót. Az alap közösségi háló szolgáltatásokon kívül, (pl. barátok bejelölése), olyan funkciókat kínál, mint a helyfüggő üzenetküldés és a dinamikus POI-k (Point of Interest, vagyis "egy érdekes pont"). Az előbbi fogalom lényege, hogy az üzenetek kézbesítését a küldő, vagy épp a címzett pozíciójától teszi függővé, míg az utóbbi a hagyományos POI fogalmának kibővítését jelenti olyan információkkal, amelyek segítségével lehetséges az adott szituációban érdekes pontok megjelenítése és az összes többi elrejtése.

A COPI rendszert több mobilplatformról érhetik el a felhasználók; jelenleg Android, Java ME, Symbian és Maemo környezetben folyik a kliens alkalmazások fejlesztése. Jelen diplomaterv a Maemo 5 (Fremantle) rendszerre történő kliens tervezésének kérdéseit és megvalósításának folyamatát tárgyalja. A Maemo a Nokia által fejlesztett GNU/Linux alapú operációs rendszer, amely a gyártó internet tábláin és az egyik okostelefonján fut. Az említett kliens jelenlegi verziója a Qt keretrendszerre épül, amely egy, a Nokia által nemrég megvásárolt és mobil-specifikus funkciókkal továbbfejlesztett keresztplatform programkönyvtár. A Maemo kliens tervezésekor kitűzött célok között szerepelt az alkalmazás offline használhatósága, a felhasználói felület elfogadható válaszideje, valamint a kódbázis könnyű karbantarthatósága és továbbfejleszthetősége. Az alkalmazás funkcionalitásának és működési sebességének tesztelése egy Nokia N900 okostelefonon történt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.