Lokalizáció IoT hálózatok segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre fontosabb szerepet játszanak az okos eszközök, amelyek egymás, illetve világgal való kommunikációjukat számos módon valósíthatják meg. Láthatatlan rádiós hálózatok szövevényes rendszerén keresztül cserélnek információkat, azonban sok esetben ezen hálózatok puszta kommunikáción kívül lokalizációra is felhasználhatók.

Számos módszer született helymeghatározás témában, azonban kevés épít a hálózatokon egyre nagyobb számban megjelenő IoT (Internet of Things) eszközökre. Felmerül a kérdés mi lenne, ha nem kellene drága GPS modulokkal ellátni eszközeinket ahhoz, hogy kiderítsük földrajzi helyzetüket.

A szakdolgozat során egy olyan rendszer megvalósítását követhetjük nyomon, amely a nyilvánosan elérhető Wi-Fi hálózatok alapján képes meghatározni saját pozícióját. Ennek elérése érdekében a rendelkezésre álló modulok segítségével építünk egy olyan eszközt, amely képes a környezetében található Wi-Fi hálózatokat és Bluetooth jeladókat észlelni, majd ezeket az adatokat LoRaWAN hálózaton keresztül továbbítani egy felhős szolgáltatásnak. A szolgáltatás a beérkező adatokból meghatározza a megfigyelt eszköz helyzetét, lekérdezhetően tárolja azt, majd a hozzá kapcsolódó alkalmazás egy térképen megjeleníti.

A dolgozat több fejezetre tagolódik, végig vezetve az olvasót egészen a szakmai áttekintéstől kezdve, a rendszer megtervezésén át, a megvalósítás részletein keresztül, egészen a működését bizonyító mérésekig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.