MCMC algoritmus gyorsítása elosztott, párhuzamos hozzáférésű memóriakezeléssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hullám Gábor István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Olyan párhuzamos számításoknál, ahol ugyanazt az adatot erőforrás igényes módon többször is ki kell számolni, felmerül az igény egy párhuzamos elérésű elosztott tárolóra. Párhuzamos elérésű, mert több szálról szeretnénk elérni (hálózaton keresztül más gépekről is), és elosztott, mert feltehetőleg több tároló kapacitásra lesz szükségünk, mint amennyi egy gépen rendelkezésünkre állhat.

Jelen dokumentum egy olyan keretrendszert mutat be, amely jelentősen megkönnyíti nagy memóriaigényű programok írását grid környezetben. A keretrendszer transzparens módon teszi elérhetővé a rendszerben található memóriát, párhuzamos hozzáféréssel, miközben biztosítja az adatok konzisztenciáját.

A keretrendszer központi cache megvalósítására is alkalmas különös tekintettel nagyteljesítményű számítási rendszerekben, ahol a hálózati késleltetés alacsony.

Egy ilyen cache megvalósítása kerül bemutatásra ordering MCMC szimulációs algoritmus segítségével. A keretrendszernek köszönhetően egy átlagos szimuláció futási idejét sikerült a felére csökkenteni. A változószám és a párhuzamos folyamatok számának növelésével a teljesítménynövekedés ennél is jelentősebb.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.