MEAP alapú multifunkciós készülék vezérlése Android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a mobiltelefonok funkcionalitása (az okostelefonok elterjedésének köszönhetően) jelentősen kibővült a klasszikus telefonálás mellett, így a mindennapi életünk szerves részévé váltak. A nyomtató manapság egy olyan nélkülözhetetlen eszköz az élet sok területén, amely technológiai fejlettsége révén lehetővé teszi számos plusz funkció használatát, így felmerülhet az igény egy olyan alkalmazás megvalósítására mobiltelefonokra, amely megkönnyíti és meggyorsítja a nyomtató berendezések használatát.

Szakdolgozatom célja egy olyan szerver, valamint kliens oldali alkalmazás fejlesztése, amely megkönnyíti a MEAP (Multifunctional Embedded Application Platform) operációs rendszert futtató Canon berendezések (szerver) kezelését Android alapú készülékek (kliens) segítségével. Ehhez segítséget nyújtanak a Canon Europe által biztosított fejlesztői dokumentációk.

A MEAP alapú szerver oldali alkalmazás feladata egy kapcsolódási interfész nyújtása, valamint a berendezés föbb funkcióinak kiajánlása hálózaton keresztül, SOAP alapú kommunikációt használó alkalmazások számára. Ehhez tartozik egy azonnali értesítés/riasztás küldés is Canon készülékekről, amely értesíti a feliratkozott eszközöket a nyomtató lényegesebb eseményeiről. MFP (Multi Function Printer) színes kijelzőjű berendezések felhasználói felülettel is rendelkeznek.

Az Android alapú alkalmazás segítségével lehetőségünk van a szerver oldal kiajánlott funkcióinak használatára. A funkciók lehetővé teszik az azonnali nyomtatást Android készülékről, Canon készüléken dokumentum tárolását, illetve Canon berendezésbe dugott USB eszköz felismerését és a rajta szereplő fájlok kezelését. Az alkalmazás rendelkezik továbbá automatikus készülékfelderítéssel hálózaton belül, valamint MFP esetén lehetőségünk van manuális és QR kód alapú kapcsolódásra is. Felhasználói felülete a mai trendeknek megfelelő arculatot tükrözi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.