MHS és állandómágnes lebegtetésekor fellépő erőhatások számítása és szimulálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györe Attila
Villamos Energetika Tanszék

A szupravezető ipar alkalmazhatóság egyik legfontosabb a területe a mágneses lebegtetés, a világ minden részén kísérleteznek vele. Az egyik legfontosabb és leglátványosabb eszköz a MAGLEV mágneses lebegtetésű vasút. Fontos ipari alkalmazása lehet még a mágneses lebegtetésű csapágy.

Szakdolgozatomat három főrészből építettem fel: a szupravezetés elméleti áttekintése, előszámítás és a szimuláció.

Egyszerű elrendezés mellett előszámításokat végzek felhasználva a szupravezető és a klasszikus elektrodinamika elméleteit. Az előszámítás célja, hogy nagyságrenden belül meg tudjam becsülni a lebegtető erő nagyságát. Ez elengedhetetlen folyamat, lépés a tervezés során. A számítás menetét részletesen közlöm és az eredményt összehasonlítom a mérés során kapott eredményekkel. Az eredmények kiértékelése mellett kitekintés végzek egy pontosabb modell felé.

A szimulációt a COMSOL 4.0a végeselemes programmal végeztem. Bemutatom a végeselemes számítás lépéseit, közlöm a program számítási módszerét. A szimuláció lépéseit részletesen leírom, először egy állandó mágnes majd a szimulálni kívánt elrendezést számíttatom ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.