MP3 dekóder megvalósítása FPGA áramkörrel

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az MP3 fájlformátum sokéves múlttal rendelkezik, és még mindig napjaink egyik meghatározó tömörítési eljárása digitális hanganyagok esetén. Rengeteg program készült már MP3 fájlok kódolására és dekódolására egyaránt, továbbá kifejezetten erre a célra készített integrált áramkörök is kaphatóak, egy korábbi szakdolgozat keretében pedig azt vizsgálták, hogy programozható logika segítségével ki lehet-e alakítani egy processzoros rendszert, ami megfelelő hardver támogatással képes valósidejű dekódolást végezni.

A processzoron futó dekódoló szoftver kiválasztása után a leginkább számításigényes funkció hardveresen, logikai blokkok felhasználásával lett megvalósítva, azonban ez kevésnek bizonyult a valós idejű működés eléréséhez. Szakdolgozatom célja, hogy a korábban felvázolt továbbfejlesztési lehetőségeket megfontolva, új hardver elemek hozzáadásával és a meglévők módosításával a kívánt célt elérjem.

Szakdolgozatomban először bemutatom az MP3 formátumot, majd a processzoros rendszer felépítését és a dekódoló szoftvert ismertetem röviden. Ezután a valósidejű működés megvalósításához további hardvergyorsítást vezetek be, és előkészítem a rendszert sztereo fájlok dekódolásához. Az eredményeket egy D/A átalakító beiktatásával, és egy erősítő áramkör segítségével remélhetőleg hallgatható formába sikerül önteni. Végül értékelem az elvégzett munkát és javaslatot teszek a továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.