MP3 dekóder megvalósítása Xilinx MicroBlaze processzorral

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Megjelenése óta az MP3 formátum az elsődleges felhasználási területnek tekinthető hordozható audió lejátszókon és mobiltelefonokon túlmenően szinte mindenhol megjelent, ahol digitális hanglejátszásra van szükség (fedélzeti, utastájékoztató rendszerek, stb).

A hordozható eszközökben a fogyasztás minimalizálásának érdekében a feldolgozás számításainak igen jelentős részét dedikált hardver elemek végzik, más esetekben a teljes feladat általános célú vagy jelfeldolgozó (DSP) processzorokra hárul.

Az FPGA-k (Field Programmable Gate Array) segítségével megvalósított egy chipes (System on a Programmable Chip) rendszerek esetében ugyanakkor jogos igényként merülhet fel, hogy az audió dekódolást is ezen rendszer keretein belül, egyéb külső komponensek felhasználása nélkül oldjuk meg. Szakdolgozatom célja megvizsgálni, hogy egy FPGA áramkörben kialakított mikroprocesszoros rendszer képes-e megfelelni a valós idejű dekódolás követelményének, illetve ehhez milyen mértékű hardveres támogatás szükséges.

Szakdolgozatomban először megvizsgálom, hogy az általános célú Xilinx MicroBlaze processzor milyen dekódolási sebességet képes elérni a tisztán fix pontos aritmetikát használó, nyílt forráskódú MAD MP3 dekóder szoftver használatával. Ezt követően feltérképezem a szoftver leginkább teljesítmény igényes részeit, s javaslatot teszek egy hardver-szoftver rendszertervre, melyben a választott funkciót FPGA-ban megvalósított hardver gyorsító egység segítségével implementálom. Végül ismertetem a hardver gyorsítással elért sebességnövekedést, s javaslatot teszek a további fejlesztési irányokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.