MPEG dekóder FPGA megvalósíthatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomamunkám során feladatom volt MPEG-2-es video dekóder implementálása FPGA áramkörbe. Ennek megfelelően megismerkedtem az MPEG-2 -vel, mint szabványos tömörítési eljárással. Elemeztem annak már meglévő implementációját majd ezek alapján terveztem egy dekódolási struktúrát tervezése. Ez nagyban hasonlít a szabványban javasolt dekóder kialakításhoz. A dekóder szoftvere az MPEG csoport honlapjáról ingyenesen letölthető alkalmazás. Igaz, ez a dekóder program nem implementálja a szabványban leírt összes tömörítési eljárást, de ennek ellenére az MPEG-2 megismeréséhez tökéletesen megfelel.

A dekóder szoftvere tehát már egy meglévő alkalmazás. Újítást a rendszer hardver (firmware) környezete jelenti. A leginkább számítás- és időigényes szoftver blokkokat ugyanis megpróbálom hardveresen gyorsítani. Ennek megfelelően implementálásra került az inverz DCT algoritmus. Annak érdekében, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával implementálható legyen több algoritmust is elemeztem, végül a Wang és Chen által kidolgozott megoldást választottam.

A diplomamunkám során végig nagy hangsúlyt fektettem az egyes komponensek tesztelésére, mivel csak így biztosítható a komplex rendszer megfelelő működése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.