M-QAM és M-PSK adó-vevő készítése szoftverrádiós környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Mészáros Gergely Zoltán
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A diplomaterv célja, hogy a digitális kommunikáció világában egyre jobban elterjedt, gyakran használt modulációs fajták különböző konstellációs mértékkel elérhetőek legyenek eltérő átviteli közegek vizsgálatához.

Ehhez előnyös, ha egy viszonylag univerzális eszközön (itt: szoftverrádió) megvalósíthatók ezek a modulációs fajták.

A széles körben való elérhetőségre a laborban folyó kutatások, projekt munkák miatt van szükség.

Az Optikai és Mikrohullámú Távközlés Laborban megtalálható Ettus ResearchTM cég USRP B200-as modelljén valósítottam meg a kitűzött feladataimat.

Ezekhez a modulokhoz használható egy úgynevezett GNU Radio Companion (GRC) nyílt forráskódú szoftver, melybe rengetek műsorszórásban használt funkcionalitást beépítettek.

Az én feladatom az volt, hogy a meglévő vagy újonnan létrehozandó blokkokkal megvalósítsak egy adó-vevő párost, mely képes észszerű határok között realizálni egy M-PSK/QAM modulációt.

A dokumentum végigvezet egészen a GRC-ben való egyszerű blokkok létrehozásától, az adaptív konstelláció allokáción keresztül, a digitális demodulátor teljes megvalósításáig.

A munka során természetesen számos problémával találkoztam melyek megoldásra vártak, így ezekre is kitérek néhol részletesebben, van hol csak említés szintjén.

A feladatkitűzés a QPSK/8PSK és 16/64QAM részeket követeli meg feltétlenül, így ezekhez részletes magyarázatot és mérési eredményeket is ismertetek.

Az iromány jelentős méretű függeléket tartalmaz, mely a különböző GRC funkciókat megvalósító Python nyelvű kódokat rögzíti, azok számára akik esetleg később továbbfejleszteni kívánják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.